B.A. van Meeuwen- van Heumen, praktijk voor haptotherapie

Logo praktijk voor haptotherapie: B.A. van Meeuwen- van Heumen Praktijk voor haptotherapie

Bea van Meeuwen- van Heumen

In mijn praktijk voor haptotherapie begeleid en behandel ik zowel jonge kinderen als adolescenten en volwassenen.

hapthotherapieis een therapeutische persoonlijke begeleiding op haptonomische basis, waarbij de persoon met een begeleidingsvraag onder andere kan gaan ontdekken hoe deze kan luisteren naar wat diep in zichzelf gevoeld en beleefd wordt, onder allerlei omstandigheden.
In contact met de haptotherapeut (en m.n. bij kinderen ook via spel en omgangsvormen) kunnen de eigen grenzen en mogelijkheden bewust worden ervaren en kan ontdekt worden hoe de relatie met anderen is. Op basis hiervan zijn er dan mogelijkheden om een blokkade, klacht of vraag gevoelsmatig te onderkennen en daarmee aan de slag te gaan. Persoonlijke vermogens inzetten en passende keuzes maken is dan mogelijk om te komen tot oplossingen en verdere ontwikkeling.

De haptonomie richt zich op het gevoelsleven, in contact zijn met onszelf en de wereld om ons heen en legt zich er in het bijzonder op toe hoe communicatie, menselijke verhoudingen en relaties worden beleefd en hoe we daarmee om kunnen gaan.
De haptonomie gaat uit van het lichaam als drager van gevoelens en wil bevorderen dat men zijn lichaam (weer) bewoont en dat men zich er van binnenuit mee verbindt in relatie tot een grotere ruimte. Hierbij speelt de tastzin een centrale en basale rol.
Het ervaren van een respectvolle en bevestigende aanraking kan een opening bieden om weer ruimte te maken voor de eigen beleving, in contrast met aangeleerd of aangepast gedrag.
Door zich (weer) positief te verbinden met zichzelf en zijn/haar omgeving, kan hij/zij zich verder ontplooien en kunnen er mogelijkheden tot verdere groei en ontwikkeling ontstaan.

opleiding en ervaring
Sinds 1985 schoolde ik mij regelmatig in de haptonomie bij het STH (Scholingsinstituut Toegepaste Haptonomie bij Kiek Zeijdner) en bij het WIH (Wetenschappelijk Instituut voor Haptonomie bij Frans Veldman jr).
Door mijn ervaringen als fysiotherapeute en kinderfysiotherapeute, eerst in een revalidatiecentrum en in ziekenhuizen, later in een eigen praktijk, was mij ook daarvóór al duidelijk geworden wat contact en aanraking bij mensen teweeg kunnen brengen. Ik gaf mijn werk ook een verdieping vanuit de antroposofie, o.a. met de ritmische massage zoals die is ontwikkeld door Ita Wegman en Margarethe Hauska.
Na afronding van een vervolgscholing gz-haptotherapie aan de Academie voor Haptonomie in Doorn in 2005, kregen in mijn praktijk de (kinder)fysiotherapie, de haptotherapie en ook de verdieping vanuit de antroposofie gelijke aandacht.
Sinds 2015 ben ik nog werkzaam als gz-haptotherapeut, met verdieping vanuit de antroposofie.

 

praktische zaken

Praktijk voor Haptotherapie B.A. van Meeuwen-van Heumen

Praktijkadres: Luytelaer 19, 5632 BE Eindhoven
Klik hier voor een routeplanner van deur tot deur.
Telefoon: 040 2927997
Afspraken en vragen bij voorkeur tussen 18.30 en 19.00 uur.
Bij geen gehoor kan een boodschap worden ingesproken
Postadres: Luytelaer 19, 5632 BE Eindhoven
E-mail:
Website: http://praktijk.van-meeuwen.nl
Registratie: Als gz-haptotherapeut ben ik aangesloten bij de Vereniging van Haptotherapeuten VVH (nr. 437A)
AGB-codes: praktijk 90-004884, zorgverlener 90-026051
KvK: 17260137

Zowel via verwijzing als op eigen initiatief kan een afspraak worden gemaakt.
Veel zorgverzekeraars geven een vergoeding voor mijn behandelingen op hun aanvullende verzekeringen.
Zie voor nadere informatie www.haptotherapeuten-vvh.nl